maandag 2 november 2015

Het geheim van het Deense geluk

Geluk
Wat is geluk? Is dat het hebben van veel geld? Grote huizen en mooie auto's? Uiteraard is dat voor iedereen anders maar geluk heeft meer te maken met waarden als tevredenheid en zorgzaamheid. Maar hoe werkt dat dan precies, dat geluk? De Denen lijken er, al dan niet onbewust, redelijk goed in te zijn want Denemarken staat al meer dan 40 jaar bekend als een van de gelukkigste landen in de wereld. Maar waarom dan? Wat hebben de Denen wat wij niet hebben? Het antwoord zou liggen achter het fenomeen "hygge" (uitgesproken "hoega"). 

Het woord 'hygge' stamt uit de 19e eeuw. Het is afgeleid van het Germaanse woord hyggja, wat betekent 'te denken' of 'tevreden voelen'. Het geeft een gevoel aan. Er is geen vertaling voor, maar enkele pogingen zijn 'gezellig' of 'huiselijk'. Het gaat om een bepaalde sfeer: Het gevoel wat je krijgt van bij elkaar zijn met zacht kaarslicht, het gevoel van samen een wijntje drinken bij de haard, het gevoel wat je krijgt bij de geur van versgebakken appeltaart op zondagochtend. Het gaat om het gevoel van 'voor een moment je problemen vergeten', te kunnen genieten van die strandwandeling bij de ondergaande zon en van die prachtige vlinder die je op een bloemblaadje ziet landen. Dat gevoel, dat is ‘hygge’. 

Wil jij dat ook?
Dat kan! Hieronder tref je vijf regels voor hygge, waarvan je sommige wellicht op je eigen leven kunt toepassen. 

1. Kom 'zoals je bent'. Wees jezelf. Je echte zelf. Wees niet op je hoede. 

2. Vergeet de controverse. De focus ligt op het moment en in het moment. Dus; klagen, zware negativiteit, oordelen en ruzie is niet toegestaan. 

3. Zie jezelf als teamlid. Dit maakt de 'flow' van het hele team beter zonder dat één iemand wordt opgezadeld met al het werk. Als iedereen samenwerkt bij de voorbereiding, het opdienen, opscheppen en afruimen, dan is hygge in volle bloei. 

4. Zie hygge als een schuilplaats voor de buitenwereld. Hygge gaat over het verstrekken van een tijdelijke opvang, even helemaal weg van 'social climbing', netwerken, concurrentie en materialisme. Een plek waar iedereen even kan ontspannen en waar ze hun hart kunnen openen zonder oordelen, ongeacht wat er gaande is in hun leven. Samenzijn in een ruimte zonder (voor)oordelen. 

5. Hygge is beperkt in tijd. Het maken van hygge kan een hele uitdaging zijn voor een niet-Deen. Voor de meeste mensen is het bereiken van hygge en hele opgave, maar de beloning is enorm. Het voelt ongelooflijk goed om deze drama-vrije 'in the moment' momenten te delen met mensen om wie je geeft. Wanneer je je realiseert dat het alleen voor een diner, lunch of een beperkte periode is, kun je optimaal genieten van dat ene moment, samen. 

_________________________________________________________________________________________________
VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol | info@velifestyle.nl

Bezoek de webshop op www.velifestyle.nl