maandag 23 november 2015

De Scandinavische keuken is øm te smüllën!


Wat komt het eerste in je op als ik je vraag een typisch Scandinavisch gerecht te noemen?
De kans is groot dat er nu een aantal gerechten van het befaamde blauw-gele miljardenimperium je te binnen schieten. Lekker, die Zweedse balletjes, maar de Scandinavische eetcultuur is een stuk gevarieerder dan je zou denken en alhoewel hij vrij eenvoudig is, is hij ook verrassend lekker!

Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden hebben veel overeenkomsten in de keuken.
Er worden verschillende gerechten en ingrediënten uit deze landen bij elkaar gebracht waardoor er een typische ‘Nordic’ eetervaring ontstaat. Dit is gecreëerd door duizenden jaren van erfgoed en gedeelde cultuur (oh, en misschien een beetje door Viking plunderingen).

Buiten het feit dat er in de Scandinavische keuken veel gebruik wordt gemaakt van lokale producten als bessen, champignons, wild, vis en verse kruiden, is er in de Scandinavische keuken een grote rol weggelegd voor brood. De Denen, Finnen, Noren en Zweden eten het maar al te graag.

Wil je ook een stukje Scandinavië proeven? Dat kan:

Recept voor heerlijk knäckebröd


Wat heb je nodig voor 12 – 15 broden?
14 g droog gist
, 3 dl lauwwarm water
, 1 dl roggebloem , 5 dl speltbloem
, 2 dl gemixte zaadjes (hennep, sesam, zonnebloem, lijn, poempoen)
 1 el chiazaajes, 
1 el tijm (fijngehakt
) 1/2 tl komijn, 
2 tl zout
, extra (spelt)bloem voor het kneden.

Voeg het gist en het lauwwarme water samen in een kom. Zet opzij en laat het 15 minuten rusten. Mix in een andere kom alle resterende droge ingrediënten. Voeg het water en gist toe aan de droge ingrediënten. Kneed het deeg zo’n 8-10 minuten. Zet opzij en laat 45 minuten rusten met een theedoek over de kom.


Verwarm de oven voor op 230 ℃. Maak een rol van je deeg en snijd met een mes 12-15 gelijke stukken uit het deeg. Rol elke plak deeg in een kleine bal. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot dunne plakken. Zo dun als je kunt. Bak het deeg vervolgens ongeveer tien minuten. Je bakt het brood een korte tijd op hoge temperatuur: op deze manier wordt het lekker knapperig en goudbruin. Laat het brood uit de oven even afkoelen. Je kunt het knäckebröd ongeveer een week bewaren op een koude, droge plek. Serveer met kaas, notenboter of kruidenkaas.
Køøkze!Leuke weetjes:
    •    Oorspronkelijk was de Nederlandse frikandel een gehaktbal, net zoals de Deense frikadeller dat nu nog zijn.
    •    Knäckebröd, gerookte zalm, gedroogde vlees en vis vinden hun oorsprong in de eenvoudige behoefte om de winter te overleven. Recept en foto van: www.fikamagazine.com
_________________________________________________________________________________________________
VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol | info@velifestyle.nl

Bezoek de webshop op www.velifestyle.nl