zondag 7 februari 2016

Wat weet jij van sneeuw?


We zitten alweer tegen het einde van de winter maar we hebben nog maar weinig sneeuw gezien en dat is voor veel Nederlanders een goede reden om het dan maar zelf op te zoeken. Ieder jaar weer vertrekken we met heel wat Nederlanders richting de sneeuw. We skiën erop, maken er sneeuwballen van, hebben heel veel pret…maar wat is sneeuw nou eigenlijk?

De dikke Van Dale omschrijft sneeuw als een bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt. In Nederland kennen we voornamelijk natte sneeuw die al tijdens het vallen begint te smelten. Doordat de sneeuw onderweg al smelt, blijft het niet lang liggen.

Sneeuw is eigenlijk bevroren regen. Wanneer de temperatuur plotseling onder het vriespunt daalt, veranderen de piepkleine waterdruppels van de wolken in hele fijne ijsnaaldjes. Op weg naar beneden blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes (zandkorrels, rook- of asdeeltjes) die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, sneeuwsterren. Deze sterren kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Wanneer het waait, klitten de sneeuwsterren, op hun weg naar de aarde, samen en vormen een vlok. Zo'n vlok bestaat uit wat ijs en heel veel lucht tussen de ijsnaaldjes. Wanneer het windstil is, dwarrelen ze één voor één naar beneden. Wanneer het niet koud genoeg is, valt er natte sneeuw uit de lucht. Natte sneeuw is gemengd met regen en blijft dus niet goed op de grond liggen.

Naast natte sneeuw bestaan er nog vele andere soorten, p
oedersneeuw bijvoorbeeld.  Poedersneeuw is zeer geliefd bij wintersporters. Deze vorm van sneeuw bestaat uit kleine vlokjes en kristallen. Ook begrippen als ‘crud’ en ‘crust’ worden vaak in de mond genomen wanneer wordt gesproken over verschillende soorten sneeuw in de bergen. Voornamelijk off-piste skiërs zullen het verschil goed herkennen en aanvoelen. Crud sneeuw is een oneffen ondergrond van zowel losse als compacte sneeuw. Crust is de harde sneeuwkorst bovenop een zachtere laag sneeuw. Deze bovenste laag is ontstaan uit gesmolten sneeuw die later weer opvriest. En dan is er nog een variant waar zelfs een drankje naar is benoemd: de natte ‘slush’. Je kent het wellicht van het drankje ’Slush Puppy’. Dan kan je je misschien wel voorstellen hoe deze vorm sneeuw aanvoelt. Wanneer je hierop skiet, zal je merken dat je door de grote hoeveelheid gesmolten water wordt afgeremd en er niet goed doorheen glijdt. Het is dan ook de minst geliefde vorm van sneeuw.


Wist je dat...

… sneeuw als geluidsdemper werkt. Naarmate de temperatuur hoger of lager is, verandert het geluid van de sneeuw. Wandel je met -5 over sneeuw dan zal dit vrijwel geruisloos gaan, terwijl het bij -12 erg hard begint te kraken!

… een kubieke meter poedersneeuw zo’n 50 kilo weegt. Wanneer een pak sneeuw van bijvoorbeeld een dak naar beneden valt, kan dit serieus gevaar opleveren voor mensen die voorbij wandelen. Zorg er dus altijd voor dat er geen daklawines kunnen ontstaan. Dit geldt zeker ook voor campers en caravans, maar ook voor de auto waarmee je de weg op gaat. Je kunt zelfs een bekeuring krijgen wanneer je bijvoorbeeld je auto niet goed sneeuwvrij hebt gemaakt, omdat dit gevaar kan opleveren voor jezelf en anderen op de weg.

… sneeuw veel sneller smelt in een stedelijke omgeving doordat de neerslag vervuild is door rook en stof. Vuile sneeuw smelt dus sneller dan schone sneeuw. Ook strooisel als pekel beïnvloedt het smelten van sneeuw aanzienlijk. Uiteraard lopen in een stad veel buizenstelsels die de stad en de huizen verwarmen, wat niet bevorderlijk is voor het blijven liggen van sneeuw.


bron: http://www.skiinfo.nl en http://www.willemwever.nl

_____________________________________________________________________________________
VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol
Bezoek de webshop op www.velifestyle.nl