zondag 22 mei 2016

Ruwe katoen is het begin van elke spijkerbroek

Een spijkerbroek. Iedereen heeft er wel een in zijn of haar kast liggen. Maar hoe worden spijkerbroeken nou eigenlijk gemaakt? Dat lees je hieronder.

Katoen

Ruwe katoen is het begin van elke spijkerbroek. Deze katoen wordt geselecteerd uit de beste oogsten uit de hele wereld. Het proces begint met het wassen en mengen van de geselecteerde partijen. Het mengen wordt gedaan om de beste eigenschappen van verschillende soorten katoen te combineren. Tijdens de volgende fase wordt de katoen gerekt om het spinnen mogelijk te maken. Bij het spinnen wordt onderscheid gemaakt tussen ringspinnen en nieuwere, snellere methoden. Het traditionele ringspinnen geeft nog steeds de sterkste en mooiste garens. De gesponnen garens worden tot touw gedraaid welk een aantal malen in een indigo verfbad wordt gedompeld, hoe vaker des te donkerder blauw. Na het kleuren wordt het touw weer ontrafeld en kan het weefproces beginnen.

Denim
 
De geweven denim ondergaat nog een aantal bewerkingen voordat er een broek van gemaakt kan worden. Eerst wordt de pluis er van af gebrand, dan wordt de stof in verschillende richtingen scheef getrokken om bijvoorbeeld draaipijpen te voorkomen. Daarna wordt de stof nog voorgekrompen, dit verminderd het krimpen van je spijkerbroek met zo’n 20%. Hierna wordt de stof opgeslagen tot er een spijkerbroek van gemaakt zal worden.

Naaien
De spijkerbroek begint als patroon. Een standaard patroon bestaat uit ongeveer 15 onderdelen. Er zijn verschillende machines nodig om de stappen in het naaiproces te voltooien.

Afwerking
Om het zogenaamde stonewash effect te krijgen worden de broeken gewassen in zogenoemde puimstenen. Na het wassen worden alle losse draden verwijderd. Vervolgens krijg je een kwaliteitscontrole. Als dit alles is gedaan is de spijkerbroek klaar om verscheept te worden en beland de broek misschien wel in jou kast!


Wil je nou meer weten hoe spijkerbroeken worden gemaakt? Bekijk dan eens deze documentaire:


 

bron: www.dickandco.nl + www.onlinespijkerbroeken.com


Klik hier voor een spijker(look) jurkje van mByM



_________________________________________________________________________________________________
VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol | info@velifestyle.nl