donderdag 28 april 2016

SMULLEN | Smörgåstårta


   
Lieve lezers,

Deze week weer even een andere blog dan dat je normaal van ons gewend bent. Met dit weer vind ik het altijd heerlijk om in de keuken te staan en deze keer heb ik een gerecht uitgekozen welke ik graag met je wil delen, namelijk Zweedse smörgåstårta.
 
Een smörgåstårta (letterlijk: boterhamtaart) is een typisch Zweeds gerecht met brood als basis. Qua smaak kan het vergeleken worden met onze koude schotel. Het is heel gemakkelijk te maken en je kunt 'm op vele manieren maken. Je kunt echt je fantasie de vrije loop laten! Deze variant, van Rachel Khoo, is met rode biet, dille, gepekelde zalm en mierikswortel.


1 Doe voor de zalmpekel het water in een pan met het zout, de suiker en de jeneverbessen. Schil de rauwe bieten, snijd ze in stukken en doe ze ook in de pan. Breng het water aan de kook en laat even bubbelen tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.

2 Snijd de zalm in dunne reepjes. Leg ze 7 minuten in de koude pekel, haal ze eruit, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Gooi de pekel weg.

3 Klop de slagroom redelijk stijf en vouw de mierikswortelroom erdoor.

4
Besmeer de sneden brood met wat van de room en leg daar een laagje zalm op. Leg alle sneden brood op elkaar.

5 Snijd met een dunschiller of kaasschaaf plakjes van 1 kant van de  komkommer. Gooi de eerste groene plak weg en laat witte plakken met zaadjes liggen: je heb 4 perfecte plakken nodig voor rond de taart. Steek met een meloenlepeltje bolletjes uit de rest van de komkommer, zorg ervoor dat de bolletjes geen zaadjes hebben.

6 Besmeer de broodtaart met de rest van de room (alsof je een taart glazuurt) en werk de roomlaag mooi glad af met een paletmes. Plak de repen komkommer voorzichtig tegen de zijkanten van de broodtaart.

7
Snijd met een mandoline fijne plakjes van de ingemaakte biet en heel fijne plakjes van de citroen. Je kunt de bovenkant van je broodtaart nu gaan versieren. Ik leg de komkommerballetjes graag rondom langs de buitenrand en wikkel wat restjes zalm om mijn vinger om roosjes te maken. Verdeel de roosjes over de taart, met de plakjes biet, de plakjes citroen en de takjes dille. Bestrooi het geheel met zalmkuit. Zet de broodtaart in de koelkast tot je hem serveert.

INGREDIËNTEN
Voor 4 personen

- 4 sneden witbrood van goede kwaliteit van de bakker, zonder korst

Voor de gepekelde zalm
- 250 ml water
- 35 g grof zout
- 35 g kristalsuiker
- 1 tl jeneverbessen
- 1 kleine rauwe biet
- 150 g verse zalmfilet, zonder huid

Voor de mierikswortelroom
- 100 ml slagroom
- 1 el mierikswortelroom

Ter decoratie
- 1 kleine komkommer
- 1 kleine ingemaakte rode biet
- 1 onbespoten citroen
- een paar takjes dille
- 2 el zalmkuit

Extra nodig
- dunschiller of kaasschaaf
- meloenlepeltje
- paletmes
- mandoline
Njuta av din måltid, oftewel: eet smakelijk!                                         Bron: http://www.jamiemagazine.nl


 

_____________________________________________________________________________________

VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol
Bezoek de webshop op www.velifestyle.nl