donderdag 17 december 2015

Klassiek Zweeds kerstdiner


Lekker uitgebreid koken met kerst! Wat wordt het dit jaar? Italiaans? Spaans? Mexicaans? Of misschien Zweeds? Dat laatste klinkt je misschien een beetje gek in de oren want de Zweden staan namelijk niet erg bekend om hun spannende keuken. Maar….met kerst is dat anders.  Kerstmis zit namelijk vol met exotische kruiden en heerlijke smaken die normaliter niet worden gelinkt aan Zweden. Misschien is de koude, donkere, eindeloze winter een trigger om iets 'pittigs' te doen met zowel het eten als de decoratie. 

 
Een Zweeds kerstdiner is volgens de traditie een rijkelijk gevarieerd buffet met zowel warme als koude gerechten. De Zweedse keuken staat internationaal bekend om het smörgåsbord. Dit zou je letterlijk kunnen vertalen naar “boterhammentafel”, maar op zo’n smörgåsbord vind je nauwelijks brood (behalve knäckebrod). Het is vaak een verzameling van vis- en vleesgerechten, en wat salades. De Zweedse kersttafel, julbord geheten, is feitelijk een smörgåsbord. Het grote kerstdiner eten de meeste Zweden op kerstavond, julafton. Op juldagen 25 december eet je de restjes en op 26 december, annandag jul, mag je gerust weer een vette pizza naar binnen schrokken.


Uiteraard eet niet iedereen hetzelfde met Kerstmis, maar er zijn absolute klassiekers die heel wat Zweedse gezinnen bijna jaarlijks op tafel zetten:

    •    Gravad lax: zalm die in een mengeling van zout en suiker heeft gelegen, vaak opgediend     
         
met hovmästarsås (zoete mosterdvariant)
    •    Janssons frestelse: ovenschotel met ansjovis, aardappelen en ui
    •    Julskinka: in oven en grill bereide ham met kruiden en mosterd
    •    Köttbullar: de beroemde Zweedse gehaktballetjes
    •    Prinskorv: kleine worstjes die meestal gebraden worden
    •    Haring, al of niet in saus of marinade
    •    Rodekoolsallade
    •    Halve hardgekookte eieren met kaviaar (in pastavorm, wordt verkocht in tubes)


Hier horen ook klassieke dranken bij zoals:
    •    Glögg is een klassieke Zweedse kerstdrank die vergelijkbaar is met de Engelse mulled wine
        
of de Duitse glühwein. Het wordt gemaakt van rode wijn en zoete specerijen. We drinken het
        
graag heet, met gemberkoekjes of lussekatten. Glögg is verkrijgbaar met en zonder alcohol.
        
Beide soorten smaken extra goed als je er wat rozijnen en gehakte amandelen bij doet.
    •    Svagdricka is een donkere bierachtige drank met een zoete smaak. De drank zelf wordt al
        
gemaakt sinds de 15de eeuw, en was vroeger in heel Europa populair. Tegenwoordig is
        
svagdricka alleen nog in de kerstperiode verkrijgbaar. Als je durft, kan je ook eens proberen
        
het te mengen met melk, zoals sommige Zweden doen.
    •    Julmust is misschien wel de allerpopulairste Zweedse kerstdrank. Het is een
        
niet-alcoholische frisdrank gemaakt van water, suiker, hop, mout en kruiden. Een
        
delicatesse die uitstekend past bij alle Zweedse kerstgerechten. Dezelfde soort drank is
        
trouwens ook verkrijgbaar rond Pasen, dan wordt hij påskmust genoemd.
    •    Schnaps is een essentieel onderdeel van de Zweedse kersttraditie. Schnaps is niets anders
        
dan pure wodka gemengd met specerijen en kruiden (kijk uit, kater alert!). Echte kenners
        
drinken het het liefst lauw, maar de meeste mensen serveren het ijskoud om de intense
        
smaak wat te camoufleren.



Bron: IKEA & De Nieuwe Zweed
_________________________________________________________________________________________________
VE Lifestyle | Scandinavische fashion & accessoires | outdoor | zakelijk | trendy | stijlvol | info@velifestyle.nl

Bezoek de webshop op www.velifestyle.nl